ComTrom op Rav-lijst

21 december 2017

Aan de additionele technieken voor mestbewerking is de ComTrom, de automatische composteringstrommel voor het biothermisch drogen en nadrogen van pluimveemest met luchtwassysteem, toegevoegd.

De ComTrom combineert composteren, hygiëniseren en drogen in één trommel.  Door het composteerproces optimaal te sturen is de mest te hygiëniseren. De warmte die vrijkomt bij dat proces wordt ook gebruikt om de mest te drogen. Deze vorm van drogen wordt ook wel bio-thermisch drogen genoemd. Omdat de mest in de trommel langere tijd een hoge temperatuur heeft, wordt de mest vanzelf gehygiëniseerd. Dit geeft meer afzetmogelijkheden. Deze mogelijkheden worden verder vergroot door de mestdroging. Het water verdampt en de gebruiker houdt een geconcentreerde, droge meststof over.

Voor de combinaties met een chemisch luchtwassysteem met 70% ammoniak reductie (E 6.9) en 90% ammoniakemissiereductie (E 6.10) zijn aparte beschrijvingen opgesteld.

De aanvraag voor het nieuwe systeem van Golstein Mestsystemen is door Hoeve Advies ingediend, waarbij de emissies zijn afgeleid van de composteringsunit met chemisch luchtwassysteem (E 6.3).

Leaflet BWL2017.04  heeft betrekking op de combinatie met een chemische luchtwasser 70% reductie, wat leidt tot een additionele emissie van 0,009 kg NH3 per dier per jaar voor opfokhennen en vleeskuikens, en 0,015 kg NH3 voor legkippen en vleeskuikenouderdieren.

Leaflet BWL2017.05  heeft betrekking op de combinatie met een chemische luchtwasser 90% reductie, wat leidt tot een additionele emissie van 0,003 kg NH3 per dier per jaar voor opfokhennen en vleeskuikens, en 0,005 kg NH3 voor legkippen en vleeskuikenouderdieren.

De combinatie met een biologisch luchtwassysteem of een biofilter is niet opgenomen vanwege onvoldoende zekerheid over de verwijderingsrendementen op lange termijn bij deze technieken.