Fijnstoffilter nu ook voor dakventilatoren

13 oktober 2016

Sinds maart 2011 is de StuffNix droogfilterwand van Big Dutchman in de Rav erkend als fijnstofreducerende maatregel. Het geeft een reductie van 40%. Het systeem bestaat uit een dubbelzijdig filter in een kunststof wand, welke voor de ventilatoren wordt geplaatst en periodiek wordt gereinigd met een industriële stofzuiger.

Hoeve Advies heeft op initiatief van Veko Ventilatie een verzoek voor het aanpassen van de stalbeschrijving ingediend, waardoor het filter nu ook kan worden toegepast bij dakventilatoren. Hiermee wordt de toepassing vergroot, en kan het filter ook gebruikt worden in stallen met nokventilatie voor bijvoorbeeld freilandhennen of stallen met een combinatie van nok- en eindwandventilatoren.

De randvoorwaarden zijn vastgelegd in stalbeschrijving BWL 2010.29.V1. De additionele techniek voor het reduceren van fijn stof kan gebruikt worden voor de RAV-codes E 7.4 (kippen), F 6.3 (kalkoenen) en G 4.2 (eenden) in mechanisch geventileerde stallen.

De ventilatoren hoeven niet meer per se in de gevel te zitten. Het plaatsen van de filterwand achter de gevel van de stal in een ruimte voordat de lucht via een verticaal kanaal wordt uitgeblazen is toegevoegd. Evenals de mogelijkheid om het filter toe te passen bij dakventilatoren.

De wijziging is op 21 september 2016 gepubliceerd in Staatscourant 2016, nr. 49500, en trad op 1 oktober 2016 in werking.